WhatsApp Business - cum poti folosi cea mai populara aplicatie de mesagerie pentru afacerea ta

WhatsApp Business - cum poti folosi cea mai populara aplicatie de mesagerie pentru afacerea ta

Cele mai recente statistici spun ca aplicatia WhatsApp are 2 miliarde de utilizatori in toata lumea, comparativ cu Facebook Messenger, care are 1.3 miliarde de utilizatori.

Ce inseamna asta? Ca sunt sanse foarte mari ca si clientii tai sa faca parte dintre cei 2 miliarde de utilizatori ai WhatsaApp. Inseamna totodata ca cea mai populara aplicatie de mesagerie a momentului poate fi o unealta foarte utila pentru afacerea ta.

Cum a ajuns WhatsApp o aplicatie atat de populara?

In 2009, doi fosti angajati ai Yahoo au creat o platforma de mesagerie pentru iPhone, care initial avea doar scopul de aduce notificari de tip push cu privire la actualizarile de status din retea.

Nu a durat mult pana cand aplicatia a inceput sa fie folosita cu scop de mesagerie instant, ceea ce a dus la felul in care WhatsApp e folosita astazi.

Si da, asa cum intuiesti, WhatsApp este un joc de cuvinte pornit de la clasicul What’s up? pe care il stim cu totii din desenele cu Bugs Bunny.

Datorita numarului foarte mare de utilizatori care a crescut cam cu jumatate de miliard odata la doi ani, cei de la Facebook au vazut o oportunitate in a adauga si WhatsApp in suita lor de aplicatii. Au facut achizitia in 2014 pentru 19 miliarde de dolari si pana astazi ea ramane una dintre cele mai mari achizitii de acest gen.

Chiar daca aplicatia nu poate fi folosita in China, de exemplu, WhatsApp depaseste Facebook Messenger cu 0.3 miliarde de utilizatori care folosesc aplicatia lunar, ajungand la o impresionanta cifra de 1.6 miliarde.

Parte din popularitatea aplicatiei vine si din faptul ca a fost prima de acest gen pentru mobil, care permitea trimiterea de mesaje in mod gratuit. Asta se intampla in perioada in care SMS-urile nu erau gratuite sau nelimitate, ci presupuneau un cost.

In plus, disparea si inconvenientul adus de limitarea caracterelor dintr-un mesaj, bineinteles, strict intre utilizatorii de Whatsapp.

Un alt avantaj al aplicatiei este faptul ca e disponibila pe toate sistemele mobile de operare si pe mai multe tipuri de dispozitive, nu doar telefoane ci si tablete, iar acum avem parte si de varianta desktop a aplicatiei.

Daca functionalitatile WhatsApp erau noi la momentul lansarii din 2009, odata ce alte aplicatii au inceput sa adauge functii asemanatoare, WhatsApp a continuat sa vina cu lucruri noi. Astfel a aparut posibilitatea de a trimite poze, de a face grupuri, de a folosi diferite elemente multimedia, iar apoi a aparut si functia gratuita de apeluri video si mesajele inregistrate.

Aceste gratuitati se traduce de fapt prin trafic de date, ceea ce inseamna ca da, avem nevoie de semnal de date pentru a folosi WhatsApp. In afara traficului insa, care de cele mai multe ori este destul de redus si oricum inclus in abonamentele de telefonie mobila, folosirea aplicatiei nu presupune alte costuri.

Ce este WhatsApp Business?

Conform definitiei de pe site-ul lor, WhatsApp Business este o aplicatie gratuita dezvoltata avand micile afaceri in gand.

Asa cum spune si definitia, varianta business a WhatsApp este destinata afacerilor, cu precadere afacerilor mici. Asta inseamna ca daca nu ai o afacere si nu iti propui sa comunici rapid si eficient cu clientii tai, nu ai nevoie de varianta business, ci o poti folosi in continuare pe cea clasica.

Daca insa ai o afacere si iti doresti o metoda de a ajunge usor la clientii tai, WhatsApp business poate fi solutia potrivita pentru tine.

Varianta business are aceleasi functionalitati precum cea clasica, precum trimiterea de mesaje sau poze, insa si cateva in plus, care cu siguranta iti vor fi de folos.

Ce aduce nou WhatsApp Business?

Daca luam in considerare faptul ca un utilizator de WhatsApp trimite in medie 43 de mesaje pe zi, e destul de usor de inteles faptul ca cel mai important lucru pe care il poate aduce WhatsApp Business unei afaceri sunt clientii, mai aproape.

Mai exact, WhatsApp Business iti ofera oportunitatea de a-ti crea un profil care sa contina datele tale principale de contact, precum numele afacerii, adresa, e-mail, website si bineinteles, numarul de telefon. Poti adauga chiar si orele de program.

O alta functionalitate utila este aceea de a-ti crea un catalog cu produse sau servicii, pe care clientii il pot parcurge cu usurinta din WhatsApp, fara sa acceseze o alta aplicatie.

E important sa clarificam - doar tu, ca detinator al afacerii vei folosi varianta business, clientii folosesc aceeasi aplicatie WhatsApp ca in mod normal.

Un alt avantaj adus de functionalitatile de business este faptul ca poti folosi WhatsApp Business in loc sa dezvolti o aplicatie pentru afacerea ta, iar asta inseamna costuri mult mai mici!

Ce poti face mai exact prin WhatsApp Business?

Poti seta mesaje de intampinare, raspunsuri rapide, mesaje predefinite pentru cand te afli in afara orelor de program. 

Ce e bine de stiut este ca poti trimite mesaje doar daca ai numerele de telefon ale clientilor salvate in agenda. Nu conteaza daca le salvezi cu nume si prenume sau le dai doar o cifra, important este ca numerele lor de telefon sa fie salvate in agenda.

Ce e si mai bine de stiut este ca rata de raspuns la mesajele trimise clientilor pe WhatsApp este cu 40% mai mare decat daca vei incerca sa ii contactezi telefonic.

Un avantaj este adus si de faptul ca platforma permite sa transmitem cu usurinta catre clienti in diferite formate, de la text, la poze, videoclipuri, link-uri, la fisiere audio care sa ii prezinte produsele sau serviciile tale.

Poti trimite mesaje catre grupuri de contacte, fara ca ele sa fie adaugate intr-un grup, de exemplu si in plus, ai posibilitatea de a vedea daca mesajul a fost primit si citit.

Asa cum spuneam insa si despre Messenger Marketing in articolul anterior, si WhatsApp Business este util atat timp cat este folosit cu masura, astfel incat clientii sa nu se simta asaltati cu mesaje sau sa considere informatiile trimise ca fiind spam.

Nu in ultimul rand, creativitatea poate face diferenta in ceea ce priveste promovarea prin WhatsApp Business si te poate pastra pe termen lung in lista de contacte preferate a clientilor.

Poti invata cum sa iti setez si tu contul de WhatsApp Business si sa incepi sa il folosesti cu succes chiar de azi din cursul WhatsApp Business in 60 de minute, pe care l-am pregatit pentru tine!

 

Image