3 modalitati prin care ajungi cu usurinta la clientii tai pe Facebook si nu numai

Ai simtit si tu o scadere a numarului de oameni care iti vad postarile pe Facebook si a celor care interactioneaza cu ele?
Intr-o perioada in care majoritatea afacerilor s-au mutat online e de inteles ca reach-ul organic si chiar cel venit din reclame platite scade.
Asta nu inseamna ca e momentul sa renunti la promovarea afacerii tale, in niciun caz. Inseamna doar ca e momentul sa iei in considerare si alte modalitati de a ajunge la clientii tai, fosti, actuali sau viitori.
Ce solutii alternative ai la dispozitie?
Clasicele variante de Boost Post sau Facebook Ads sunt intr-adevar la indemana. Totusi, de ce sa te limitezi la ele atunci cand ai si alte variante la dispozitie? Mai ales daca vorbim de unele care te pot aduce mai aproape de clienti si te pot diferentia de competitie.
Facebook Live
80% dintre oameni nu aleg sa citeasca ci mai degraba sa vizioneze un video live al unui brand.
Pe cat de simplu, pe atat de eficient, Facebook live e o varianta foarte buna de a intra in contact direct cu clientii tai si de a genera interactiune, conform ManyChat. De ce?
- Sansele ca un client sa interactioneze cu tine atunci cand esti live sunt mult mai mari decat atunci cand urmareste o inregistrare.
- Urmaritorii tai sunt notificati atunci cand intri live.
- Statisticile spun ca live-urile sunt vizionate de pana la de 3 ori mai multi oameni decat celelalte tipuri de video.
- Tot statisticile spun ca numarul de comentarii la un Facebook live e de 10 ori mai mare.
- Poti impartasi intr-un live o multitudine de informatii de interes pentru clientii tai: demonstratii, intrebari si raspunsuri, traininguri, lansari de produs.
Inca un avantaj este faptul ca un video poate fi urmarit de pe telefon, laptop, tableta sau TV, ceea ce il transforma intr-o unealta versatila de promovare.
Nu uita sa salvezi video-ul atunci cand opresti live-ul pentru a putea fi vizionat si ulterior. Faptul ca live-ul a avut un engagement mare il face mai vizibil printre urmaritorii paginii tale de business.
Exista inclusiv posibilitatea de a conecta un chatbot la comentariile din live, astfel incat sa intri in legatura prin mesaj privat cu toti cei care au comentat la video. Poti sa dai astfel startul unui funnel de vanzare, sau doar sa ii adaugi in lista de abonati la email sau messenger.
Tot pe site-ul celor de la ManyChat gasim un studiu de caz prin care arata cat de bine functioneaza legatura dintre Facebook Live si Messenger bots.
In exemplul oferit de ei, folosind un video live impreuna cu un messenger bot, clientul a avut venituri de 90.000$ cu o investitie in promovare de doar 900$. S-au vandut astfel 40 de cursuri in valoare de 97$ si 5 programe de coaching in valoare de 10.000$.
Ce e important in momentul in care alegi sa faci un video live este si continutul pe care alegi sa il oferi celor care te urmaresc. Asta ne duce la urmatoarea modalitate prin care poti ajunge la clienti si le poti oferi valoare: continutul evergreen.
Continut evergreen
La ce se refera continutul evergreen? Gandeste-te la acest tip de continut ca la o melodie care nu s-a demodat, desi au trecut ani buni de cand a fost lansata si s-au schimbat multe lucruri. Versurile piesei sunt cunoscute de un numar mare de generatii, poate din cand in cand mai apare un remix, dar esenta melodiei e aceeasi.
Avantajul principal al continutului evergreen este faptul ca are efect pe termen lung si te ajuta sa iti sustii relatia cu publicul tau tinta. Asta, bineinteles, daca vei crea continut care sa fie intr-adevar relevant pentru public si care, totodata, sa te diferentieze de competie.
Cateva idei de la care poti porni:
- Alcatuieste un ghid – cu totii folosim fie video-uri, fie articole de blog atunci cand ne dorim sa invatam ceva nou si ne ajuta sa gasim un ghid complet si usor de inteles. Gandeste-te ce fel de ghid poti oferi care sa aiba legatura cu serviciile sau produsele tale si mai ales cu nisa in care activezi.
- Abordeaza un subiect universal valabil – gandeste-te la ce au clientii tai in comun – poate fi faptul ca sunt parinti sau ca sunt pasionati de tehnologie – si ofera-le continut relevant pe aceste subiecte prin email sau pe platformele de social media.
- Arata-ti expertiza si specializarea – continutul evergreen e o ocazie foarte buna sa te pozitionezi ca expert in domeniul tau de activitate, iar faptul ca te specializezi pe o anumita nisa, ii ajuta pe clienti sa stie exact pentru ce sa apeleze la tine, cu incredere, pentru ca tu esti expertul!
Pentru a pastra continutul evergreen, e indicat ca limbajul sa fie unul usor accesibil, care sa nu depinda de un anumit context spatial sau temporal, tocmai pentru a putea fi valabil si peste ani.
O varianta prin care poti transmite astfel de continut catre potentiali clienti este messenger marketingul, care ne duce la cea de-a treia alternativa pe care o avem la dispozitie pentru a ajunge usor la publicul tinta.
Messenger Marketing
In articolul despre Messenger Marketing, spuneam pe larg ce este acest tip de marketing, de ce si cum il poti folosi.
Cel mai important „De ce?” din spatele ideii de a folosi messenger marketing este rata de deschidere pe care o are comparativ cu email marketing, de exemplu. Mai exact, rata de deschidere a unui mesaj este de 90% față de 23% in cazul unui mail. Totodata, numarul de click-uri creste de aproape 10 ori, de la 3.3% intr-un mail, la 30% intr-un astfel de mesaj.
Poti folosi un messenger bot pentru a le raspunde clientilor la intrebari sau a le arata produse.
O alta varianta interesanta de reclame care pot conduce catre acest tip de marketing sunt cele care au butonul de Send Message integrat, fie ca e vorba de cupoane de reducere pe care clientul le primeste direct in messenger sau de produse gratuite dintr-o oferta limitata in timp.
Unul dintre exemplele de succes oferit de ManyChat este cel al 5 Napkin Burger care a oferit pentru o perioada limitata doi burgeri la pretul unuia. Reclama care facea trimitere catre messenger a rulat timp de o luna si jumatate si a dus la 2500 de noi abonati si 477 de clienti care au folosit oferta in restaurant.
Messenger marketing poate fi folosit inclusiv pe site-ul tau, sub forma de live chat. La fel ca mesajele directe pe Facebook si genul acesta de mesaje au o rata mai mare de deschidere decat ar avea un email trimis catre clientii care au vizitat site-ul.
Tot prin messenger bots poti oferi pe langa intrebarile si raspunsurile predefinite si diverse materiale, cum ar fi cele care au continut evergreen despre care spuneam mai devreme.
Un chatbot poate fi integrat si cu campaniile de e-mail sau SMS marketing, cu aplicatia de CRM pe care o folosesti, iar optiunile disponibile pentru personalizare si optimizare te aduc cu siguranta intr-un mod inedit mai aproape de clienti.
Daca inca nu stii cum ai putea sa folosesti messenger bots, poti participa gratuit la webinarul ABChatbot, unde inveti in doar 40 de minute cum sa iti configurezi chiar tu un chatbot.
Tu ce avantaje vezi in utilizarea de chatbots?